El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) compleix tres anys sense preguntar als espanyols la seva opinió sobre la monarquia i altres institucions de l’Estat, com l’església. L’última vegada que la institució demoscòpica va incloure un apartat perquè els ciutadans diguessin quina confiança els mereixien determinades institucions, entre elles la Prefectura de l’Estat, va ser a l’abril de 2015.
La monarquia va obtenir llavors un 4,34. La nota era lleugerament superior a la d’un any abans, però seguia sent un suspens tot i que s’havia produït el relleu a la Casa Reial. La Prefectura de l’Estat va millorar lleugerament, però no aconseguia repuntar.

Amb Joan Carles I al capdavant, l’última dada del CIS va ser un suspens amb un 3,72 a l’abril de 2014. Un any abans, obtenia un 3,68. La primera vegada que la Corona va suspendre en els baròmetres del CIS va ser el 2011.

La pregunta sobre la confiança de les institucions ha desaparegut des d’abril de 2015 i des del CIS no aclareixen quan es tornarà a incloure.
El Govern es limita a atribuir a criteris “tècnics” la desaparició d’aquesta consulta i, en el cas concret de la monarquia, s’escuda que el termòmetre social ja apareix reflectit en la resposta que donen els enquestats quan la situen com un dels problemes que té el país.

El CIS sí que ha inclòs a altres institucions, com els bancs, el Parlament, el poder judicial, els mitjans de comunicació o les ONG en les enquestes postelectorals. No obstant això, deixa fora la resta d’institucions per les quals preguntava el “grau de confiança” dels ciutadans, entre les quals es trobaven a més de la monarquia i l’esglésies, el Tribunal Constitucional, els sindicats, la policia, el Defensor del Poble , o les Forces Armades, entre d’altres.Carregant...