fa 4 anys

“Preparem-nos”, però per a què? Anàlisis del discurs de Puigdemont a Perpinyà

“Preparem-nos” va ser segurament el verb més usat pel president Carles Puigdemont a l’acte del Consell de la República de Perpinyà. La segona forma del plural del verb preparar es va repetir sense parar també en els discursos polítics de Toni Comín i Clara Ponsatí. Però hom no es deixava de preguntar: preparem-nos, si, però per a què? Quin […]

“Preparem-nos” va ser segurament el verb més usat pel president Carles Puigdemont a l’acte del Consell de la República de Perpinyà. La segona forma del plural del verb preparar es va repetir sense parar també en els discursos polítics de Toni Comín i Clara Ponsatí. Però hom no es deixava de preguntar: preparem-nos, si, però per a què? Quin […]

“Preparem-nos” va ser segurament el verb més usat pel president Carles Puigdemont a l’acte del Consell de la República de Perpinyà. La segona forma del plural del verb preparar es va repetir sense parar també en els discursos polítics de Toni Comín i Clara Ponsatí. Però hom no es deixava de preguntar: preparem-nos, si, però per a què? Quin és el pla traçat? Finalment hi ha un full de ruta definitiu per arribar a la independència?

No va ser fins al discurs del president legítim que es van esvair algunes incògnites: part del pla serà la creació d’una xarxa de Consells de la República a escala local i comarcal que efectivament controli el territori i s’enfronti als aparells repressors de l’estat espanyol. Rebutjant la monarquia imposada pel franquisme i els negocis d’Espanya.

En aquesta part del discurs hi ha les claus per intentar endevinar l’estratègia que seguirà el Consell de la República en els mesos vinents. El primer i més evident serà engegar els Consells per la República locals, que a diferència de l’AMI no han de comptar amb els polítics i, a diferència dels CDR, tindran una organització més vertical.

La segona és la que l’ANC ja havia intentat: la desconnexió econòmica amb Espanya. Deixar d’abastir a les empreses de l’IBEX-35 en una campanya que, com que serà feta des de l’espai lliure europeu, l’estat espanyol tindrà moltes dificultats en aturar. Ja fa molt temps que es fan passos en aquesta direcció però no d’una manera directa, ja que és immediatament perseguida pels òrgans judicials espanyols.

Però tot això com ens apropa a la República?

De les dues claus cap apropa substancialment la República Catalana. Així doncs: com serà aquest envit final anunciat per Carles Puigdemont? Primer hem de recordar que el Consell de la República va néixer quan va començar l’exili de part del govern legítim. En aquell moment es va dir que necessitarien un milió d’adhesions per poder continuar amb el pla previst. Però avui dia no hi ha ni cent mil inscrits.

Una de les novetats aquell moment era una app amb la qual es donarien instruccions i es permetria votar algunes qüestions. Us sona molt al Tsunami Democràtic? Ben bé podria ser que l’aplicació fos reutilitzada amb retocs per veure les capacitats de mobilització reals que tenia aquest mètode. Que el Tsunami hagi anunciat una segona onada de mobilitzacions i ara estigui tranquil fa pensar que tot formaria part de la mateixa estratègia.

Una estratègia on també podria entrar les desavinences dels partits, donant una imatge de feblesa davant l’estat espanyol perquè aquest s’avingui a començar unes negociacions. Negociacions que s’allargaran molt, segurament a després de les eleccions catalanes que el president Quim Torra encara ha de convocar.

I hom pensa si el nom de l’acte (La República al centre del món) no és res més que una altra pista del fet que Carles Puigdemont tornarà a intentar ser president i, si ho aconsegueix, farà que Pedro Sánchez i el seu govern hagin d’anar fins a la ciutat nord-catalana per a negociar amb ell? Potser tot plegat sona molt rocambolesc, però fa que les peces encaixin i part del que està passant tingui cert sentit.

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments