El ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, ha titllat aquest dimecres “d’acte molt hostil” la retirada de l’estatus diplomàtic del seu delegat a Espanya, André Hebbelinck, anunciada dimarts pel Ministeri d’Exteriors en represàlia per les crítiques del president del Parlament flamenc, Jan Peumans, a la democràcia espanyola.
Bourgeois ha criticat que es tracta d’una decisió inèdita en les relacions de països de la Unió Europea i ha assenyalat la seva intenció de contactar amb l’ambaixadora d’Espanya a Bèlgica per aclarir el que ha passat i intentar que Madrid faci marxa enrere, segons recullen els mitjans belgues. “Això mai ha passat a la història de la Unió Europea, mai des de la creació de la Comunitat europea del carbó i de l’acer”, s’ha queixat en una entrevista a l’emissora pública flamenca Ràdio 1 de VRT.

La tensió entre Espanya i Bèlgica arrenca per una carta de Peumans a l’expresidenta del Parlament català a la presó, Carme Forcadell, en la qual el president del Parlament flamenc va posar en dubte que Espanya compleixi amb els estàndards per formar part “d’una Unió Europea democràtica”. Malgrat les queixes de l’Executiu espanyol, Peumans s’ha reiterat en les seves afirmacions en diferents declaracions a la premsa.
El ministre Borrell s’ha referit aquest dimecres a la polèmica al Congrés i ha reconegut que retirar l’estatus diplomàtic al representant del Govern de Flandes a Espanya “és ja en si un conflicte diplomàtic” i ha donat per fet que “hi haurà una resposta “.

Carregant...