La Generalitat ha decidit obrir un meló fins ara intocable: el model d’immersió lingüística a les escoles. Aquest sistema, que funciona a Catalunya des de fa 30 anys, prioritza l’ús del català com a llengua habitual en les classes i al castellà se li reserven algunes hores setmanals. Encara que sempre ha comptat amb el suport majoritari de la comunitat educativa, aquest model no ha estat exempt de polèmica. El Govern ha decidit ara intervenir en aquest assumpte i ha fet seu un document de treball que aposta, entre altres coses, per reforçar amb més hores de castellà als alumnes d’entorns catalanoparlants.
El document tècnic, elaborat per professionals del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, recull una actualització del model lingüístic, des de l’ús del català i el castellà fins a la integració de les llengües estrangeres. El punt més calent, però, és el que fa referència a l’ús dels idiomes cooficials. El català seguirà sent la llengua d’ús corrent en els centres, però el document obre la porta per primera vegada a ampliar les hores de castellà en entorns socials completament catalanoparlants.

Tot i la controvèrsia generada, els successius Governs catalans han rebutjat tocar o modificar aquest sistema i sempre han defensar el model com una eina d’integració social.
L’actual Executiu català, però, ha fet un pas endavant i ha decidit abordar una reforma del model: la idea és flexibilitzar-lo a les circumstàncies de cada realitat social.

Encara es tracta d’una proposta sense dates ni recursos concrets, però el conseller Josep Bargalló, està disposat a estudiar-ho.
Carregant...