La Fiscalia està donant els últims retocs al seu escrit de conclusions provisionals sobre el cas 1-O, en les que mantindrà l’acusació de rebel·lió. Però té obert un debat sobre la pena que sol·licitarà. La decisió definitiva no està presa, si bé hi ha la possibilitat que no se sol·licitin les penes màximes -que poden arribar als 30 anys de presó- i la petició es quedi un esglaó per sota, entre els 15 i els 25 anys de presó, previstos per als que promoguin el delicte sense ús d’armes.




El moment decisiu arribarà en el judici oral, quan els fiscals hagin de pronunciar-se sobre les seves conclusions definitives.

El Tribunal Suprem (TS) donarà la setmana vinent el pas decisiu per fer possible que el judici del cas 1-O comenci al gener. Els magistrats es disposen a dictar una resolució per la qual es confirmarà la conclusió del sumari -ja acordada pel jutge Pablo Llarena i recorreguda per les defenses- i s’obrirà la fase del judici oral.




Existeixen, en principi, poques possibilitats, per no dir nul·les, que prosperin moltes de les peticions realitzades per les defenses perquè es practiquin noves diligències abans que el sumari passi al fiscal perquè es pronunciï sobre la seva qualificació provisional dels fets. Els magistrats que enjudicien el cas 1-O es reuniran la setmana que ve per prendre una decisió, però s’estima que no acordaran res que retardi per més temps el final de la investigació.




Es té constància que la decisió de mantenir el delicte de rebel·lió és molt ferma, i que quedarà a resultes del que passi en el judici oral la modulació definitiva sobre les penes que se sol·licitin o fins i tot un possible canvi d’aquesta qualificació per unes altres que comportin molta menor sanció, com les de sedició o conspiració per a la rebel·lió, que suposen períodes de privació de llibertat de durada molt inferior, de 8 a 15 anys en el primer cas i al voltant de 5 en el segon.

Carregant...