El ministre d’Assumptes Exteriors, Josep Borrell, ha anunciat al Congrés que Grècia ha decidit destituir el seu cònsol honorari a Barcelona, Fernando Turró, “per agraviar a la bandera de l’Estat espanyol al carrer”. Fonts diplomàtiques van explicar que el citat cònsol va realitzar activitats “que no són pròpies” del seu càrrec representatiu, com participar en un acte públic amb el president Puigdemont a finals de l’any passat o acudir a la manifestació de la passada Diada amb una samarreta amb la bandera independentista.
Els cònsols honoraris no són diplomàtics i fins i tot poden ser ciutadans del país on resideixen, però no poden ingerir-se en assumptes de política interna ja que ostenten la representació del país els interessos del qual defensen i el seu nomenament correspon al respectiu ambaixador.
Precisament el dimarts, Borrell va comunicar a l’ambaixador de Bèlgica a Madrid, Marc Calcoen, que li retirava l’estatut diplomàtic al delegat del Govern de Flandes a Espanya per les “inacceptables” i reiterades declaracions del president del Parlament regional flamenc desqualificant la democràcia espanyola i donant suport l’independentisme català.

Carregant...