El baròmetre d’octubre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), publicat aquest dijous, ha provocat de nou les crítiques de l’oposició. Només el PSOE, que es manté segons aquesta enquesta en primera posició amb un 31,6% dels vots -a més de deu punts de distància del seu immediat competidor-, ha celebrat els resultats. La resta de formacions segueix posant en dubte les dades d’estimació de vot que llança el segon baròmetre d’aquest organisme des que en la presidència està José Félix Tezanos, exmembre de l’executiva socialista.
El nomenament de Tezanos el juny passat com a màxim responsable del CIS va indignar l’oposició i va generar dubtes entre els experts per la nova metodologia que s’aplica a l’anomenada cuina, és a dir, els càlculs aplicats en les dades en brut per oferir una estimació de vot . Els dubtes van sorgir perquè el CIS va millorar l’estimació de vot del PSOE de juliol a setembre, cosa xocant perquè les dades crues eren negatives: va perdre fidels i va caure en vot i simpatia. Tezanos, en canvi, defensa que el seu mètode és veraç i científic i que en realitat el que fa és eliminar pràcticament la cuina. En aquest sondeig, però, el PSOE està al capdavant també en vot directe i en simpatia.

La formació liderada per Albert Rivera, que segons el CIS d’aquest dijous creix un punt i mig en intenció de vot i avança el PP com a segona força política, no li dóna “cap tipus de credibilitat” al baròmetre. “Ni l’estratègia de Sánchez ni el sanchisme pot tapar el creixement de Ciutadans. Tots els que tenim números seriosos sabem que Ciutadans està per sobre del PP, el que ningú es creu són els números que Tezanos li dóna al seu cap, els que li dóna al PSOE “, critica Villegas.
També el principal soci parlamentari del Govern, Units Podem, ha advertit que cal prendre les dades del sondeig amb prudència. Txema Guijarro, secretari general d’aquest grup parlamentari, ha expressat un “moderat optimisme” davant les dades CIS, que dóna a la seva formació una pujada d’1,2 punts, el que creu que revela el fracàs de les estratègies de les dretes.

Carregant...