Eleccions 21-DGovern legitimNoticies

Els canvis de govern després del 155

0

Tot i l’intent de que el govern sortint del 21-D fos el mateix que el destituït per l’article 155, diferents qüestions poden pertorbar aquest pla

Després de la renúncia a l’acta i la declaració de la voluntat de no seguir en la política activa de Carles Mundó fem un anàlisi de la situació del govern, conseller a conseller.

Els canvis assegurats venen de la mà d’ERC. “Després del que he passat el cos em demana no tornar a ser consellera” són les paraules amb les que la Consellera de Benestar, Treball i Família, Dolors Bassa, va anunciar el 17 de desembre passat la seva voluntat. Avui hem també rebut la notícia de la renúncia de Carles Mundó per “motius personals”.

Els consellers que tenen més assegurada la permanència en el govern són els que estan a Brussel·les. La proposta d’Antoni Castellà (Demòcrates, integrat a la llista d’ERC i diputat electe) de que renunciïn a l’acta de diputat amb el compromís de nomenar-los consellers un cop investit el president està prenent consistència de cara a la constitució del Parlament el dia 17 de gener. Aquests són Lluís Puig (Cultura, JxC), Toni Comín (Salut, ERC), Clara Ponsatí (Ensenyament, JxC) i Meritxell Serret (Agricultura, Pesca, Ramaderia i Alimentació, ERC). Aquests consellers, però, corren el risc de passar per la presó si tornen a Catalunya.

Un altre grup de consellers són els que van ser a presó però han estat alliberats mentre no s’instrueix el cas contra ells. Amb l’excepció de Meritxell Borràs (Governació, Administració Pública i Habitatge, PDeCAT), que renuncià a formar part de les llistes de Junts per Catalunya, donant a entendre que no seguiria en la política activa, la resta no han expressat en cap moment la voluntat de no formar part del nou executiu. Aquests són Jordi Turull (Presidència, JxC), Josep Rull (Territori, Sostenibilitat, Empresa i Coneixement, JxC) i Raül Romeva (Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, ERC).

La situació més delicada la tenen Carles Puigdemont (President, JxC), Oriol Junqueras (Vicepresident, Economia i Hisenda, ERC) i Joaquim Forn (Interior, JxC).

La investidura de Puigdemont depèn de la renúncia a l’acta de diputat dels consellers que són amb ell a Brussel·les i que facilitarien l’elecció d’una mesa del Parlament favorable a la república, incloent-ne la presidència, que pogués interpretar el reglament perquè fos investit a distància. Després està la qüestió d’exercir el càrrec, que es preveu difícil si no hi ha algun tipus de moviment de l’estat espanyol que li permeti tornar de Brussel·les.

Junqueras i Forn és previsible que siguin mantinguts a la presó. Podrien ser nomenats consellers però no exercir, així que la opció més factible és garantir-los un càrrec simbòlic en el nou govern.
Leave a Reply

Deixa un comentari

  Subscribe  
Notify of
Login/Sign up