El 57% dels més de 174.000 electors de l’enclavament francès de Nova Caledònia s’ha pronunciat en contra de la independència en el referèndum organitzat a l’arxipèlag situat en el Pacífic, segons les dades revelades aquest diumenge per les autoritats.Gairebé el 80% dels electors va acudir a una de les 284 meses electorals obertes entre les 08.00 i les 18.00 hora local (21.00 GMT de dissabte i 07.00 GMT de diumenge).

Els unionistes han destacat “l’àmplia” victòria i van demanar que serveixi per renunciar als dos referèndums que en els dos propers anys els permeten els acords de Noumea, signats el 1998 a la capital de Nova Caledònia.

Un argument rebutjat pels independentistes, que van assenyalar que cap sondeig els atorgava més del 40% de suport i que la seva causa ha avançat de forma gradual en les diferents eleccions locals.“El poble s’ha despertat, estem a dos pams de la victòria”, va proclamar el líder independentista Alosio Sako. Per això, ha assegurat que reclamaran un nou referèndum d’aquí a dos anys per “confirmar la corba ascendent” de l’independentisme.

Els resultats són similars als de les últimes eleccions locals, amb un avanç dels independentistes. Aquests ho atribueixen a la forta mobilització, mentre que els unionistes consideren que es deu al fet que en el cens electoral només podien votar aquells que resideixen a l’arxipèlag com a mínim des de 1994, la qual cosa incrementa el percentatge d’electors autòctons.


Carregant...