El Govern aprovarà aquest dijous un decret llei amb el que modificarà la norma que regula l’impost d’actes jurídics documentats, el de les hipoteques, perquè “mai més” hagin de pagar-ho els consumidors, sinó que ho paguin els bancs. És la resposta del Govern espanyol a la decisió del Suprem d’aquest dimarts, que, esmenant una sentència de mitjans d’octubre, ha dictaminat que han de ser els clients, i no la banca, els que paguin l’impost en constituir un crèdit hipotecari. A més, Sánchez ha anunciat també que portarà al Congrés la creació d’una “autoritat independent de protecció dels clients financers”,  un òrgan per protegir els ciutadans d’abusos i conflictes del sistema financer.


Sánchez carrega contra el Suprem

En la roda de premsa per explicar la mesura, Sánchez ha carregat amb duresa contra el tribunal, controlat pels conservadors i presidit per Carlos Lesmes, un home enfilat allà pel PP al qual ara li queda menys d’un mes de mandat, almenys en teoria. “El Govern treballa perquè es compleixin els terminis” de renovació del poder judicial, ha dit Sánchez apuntant així al final de la carrera d’Lesmes. “Crec que el Tribunal Suprem ha de fer una reflexió sobre el debat que s’ha suscitat sobre la seva credibilitat. Han de reflexionar sobre aquestes dues setmanes. Respecte la independència del poder judicial, però cap poder està fora de la crítica, crec que el poder judicial ha de fer autocrítica del que ha passat “. A poques setmanes de l’inici del judici del Procés, el més important per al Suprem dels últims anys, Sánchez ha volgut desvincular els dos processos, però ha admès que el tribunal ha quedat tocat.


El PP vol eliminar l’impost

El president creu que tindrà suport parlamentari sense problemes per convalidar aquest decret que s’aprova demà. El PP, però, planteja ara eliminar directament aquest impost, pel qual les comunitats autònomes ingressen més de 8.000 milions d’euros anuals. Sánchez ha carregat contra el líder del PP, Pablo Casado, per suggerir aquesta eliminació. “Que parli amb els presidents de comunitats autònomes del PP, perquè a mi ells em demanen més recursos per a sanitat, educació, infraestructures. Si eliminen aquest impost tindrien menys recursos. Nosaltres volem que es mantingui i que ho paguin els bancs”,  ha assenyalat el president espanyol.