El Centre Criptològic Nacional (CCN), un organisme de l’Estat espanyol annexionat al Centre Nacional d’Intel·ligència que es dedica a criptoanalitzar i desxifrar per procediments manuals, mitjans electrònics i criptofonía, ha confirmat que durant els dies previs a l’aplicació de l’article 155 es van produir una setantena de ciberatacs contra pàgines de l’administració espanyola.
Al mateix temps, però, ha desmentit que hi hagi cap ciberatac des de Russia.

Així ho han dit el responsable del CCN, Luis Jiménez, i el cap de ciberseguretat, Javier Candau, que alhora han aprofitat per dir que no tenen informació sobre les campanyes de desinformació amb notícies falses a les xarxes socials.

Pel que fa als ciberatacs que es van produir arran de l’aplicació del 155, cap d’aquests ha ocasionat danys més enllà de penjar les pàgines durant un cert temps. Un exemple va ser la web del Tribunal Constitucional, que durant el 21 d’octubre va quedar completament saturada.

El que sí que s’ha confirmat és que darrera d’alguns d’aquests atacs es troba la organització Anonymous, en el marc de la “operació Catalunya”, procedents de diversos estats europeus.

Cap dels ciberatacs, segons expliquen, va ocasionar danys més enllà de deixar penjades les pàgines durant un temps. És el que va passar, per exemple, el 21 d’octubre amb la web del Tribunal Constitucional entre altres o tres dies després la del mateix CNI. Sí que han confirmat que darrere aquests atacs que es van llançar sota l’etiqueta “operació Catalunya” hi ha havia gent vinculada a Anonymous de diversos estats europeus.