El 52% dels espanyols -un 58,6% de les dones i un 46% dels homes-, es declara obertament feminista i la immensa majoria reclama canvis legislatius per garantir la igualtat. Encara que només es declaren militant per la causa el 1,2% de la població.Són algunes de les dades que s’extreuen del Baròmetre Feminista a Espanya, elaborat per l’empresa 40dB per a la revista CTXT i patrocinat per Bankia, i que s’ha presentat avui a Saragossa en les I Jornades Internacionals Feministes organitzades per la mateixa.

Fixar per llei la igualtat salarial entre homes i dones és la mesura més recolzada pels enquestats, seguida de la formació de gènere per als jutges i l’equiparació dels permisos de maternitat i paternitat, tots ells amb més del 80 per cent de suports, segons ha destacat la directora de l’empresa de sondejos i expresidenta del Centre d’Investigacions Sociològiques, Belén Barreiro.

A més de la posició ideològica, l’estudi conclou que un 63,5% de les dones admeten haver patit situacions d’assetjament físic o psicològic, mentre un 26% d’elles declaren haver estat en algun moment víctimes d’agressions físiques o sexuals, de les que només el 8% denúncia. Barreiro ha destacat durant l’acte, d’una banda, que la societat és “plenament conscient” de la situació, però per un altre que “queda molt per fer”.Sobre altres qüestions que aborda l’estudi, revela que el 11,5% de la població és partidària d’abolir la prostitució i el 60,4% està a favor de mesures per legalitzar-la. Un 94,6% és partidari que la legislació concedeixi a les prostitutes drets, seguretat social i possibilitat de cotitzar. També que el 90% creu que es critica més a una dona amb una vida sexual activa que a un home, el 77% que la pornografia és masclista o que l’ús del llenguatge inclusiu està recolzat especialment pels menors de 25 anys.