Aquest diumenge farà un any de la Declaració d’Independència de la República Catalana feta i posada en suspens al mateix moment pel Parlament. Les 48 hores prèvies a aquest moment van ser clau per passar d’unes anunciades eleccions per aturar el 155 a la declaració al no obtenir les garanties necessàries que el Govern espanyol no seguiria endavant amb la tramitació de l’aplicació de l’article de la Constitució.
25 D’OCTUBRE
Un dels negociadors, Rafel Ribó, es reuneix amb Jordi Sànchez, que aleshores encara era President de l’Assemblea Nacional Catalana, a la presó de Soto del Real i en surt amb el missatge d’anar a eleccions per evitar que els dirigents polítics de l’independentisme acabin a la presó: “A en Jordi Sànchez el trobo molt ferm, amb molta voluntat i amb el cap molt ben ordenat. Em diu categòricament que ser a la presó no serveix de res, que no cal més gent a la presó, que és inútil. Que el que cal és mantenir les institucions i que, per tant, cal convocar eleccions sense renunciar a cap dels ideals i objectius”.

Amb aquest missatge Carles Puigdemont reuneix tota la cúpula del procés amb els negociadors i els comunica la seva decisió de convocar eleccions. Els negociadors adverteixen que hi haurà una reacció molt contundent per part de l’estat espanyol en el cas que es produeixi una declaració d’independència entrant amb una lògica de guerra inesperada pels mateixos negociadors.
26 D’OCTUBRE
Es filtra la decisió de Carles Puigdemont d’anar a eleccions i les reaccions dins l’independentisme no es fan esperar: ERC ho critica durament (“155 monedas de plata” – Gabriel Rufián), alguns diputats decideixen abandonar l’acta i el PDeCAT rep una allau de baixes de militants descontents per la decisió del partit. A banda de la pressió dins el sobiranisme, el govern és incapaç d’obtenir cap garantia del govern espanyol que s’aturarà l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola. Ho intenten mitjançant el lehendakari Iñaki Urkullu, el secretari socialista Miquel Iceta i un grup d’empresaris catalans.

Al migdia compareix Xavier Garcia Albiol al Senat dient que continuarà la tramitació del 155. Mentrestant es reuneixen els diputats de Junts pel Sí i Carles Puigdemont els comunica la decisió d’anar a eleccions i es fractura el bloc sobiranista amb diversos diputats amenaçant de dimitir. L’expresident veu que les eleccions només poden que fracturar l’independentisme i decideix tirar endavant amb la Declaració d’Independència.Carregant...