El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha marcat distància amb les últimes declaracions del president Quim Torra en què advertia que si el Govern de l’Estat no s’avenia a negociar un referèndum acordat, avançaria de nou en la via unilateral cap a la independència. L’adjunt a la presidència d’ERC, ha assenyalat en canvi que “a la independència s’arribarà a la taula de negociació política”, si bé pot haver “moments d’unilateralitat” en aquest procés, com per exemple “quan per part de l’Estat bloqueja” aquest diàleg. Per això, segons la seva opinió “la unilateralitat la imposa qui pot, no qui vol”.
En declaracions a la Cadena Ser, el dirigent ha descartat que ara mateix hi pugui haver un pla per a la unilateralitat tot i que no hi hagi possibilitat de fer efectiva la independència, no hi hagi un reconeixement internacional i la situació catalana estigui determinada per la permanència a la presó de dirigents independentistes. Aragonès ha evidenciat que, tot i els ultimàtums de Torra i les advertències d’unilateralitat amb què pugui amagar el president, “la prioritat és la via negociada”.

Ara bé, l’ultimàtum llançat per Torra podria quedar en mera escenificació si finalment es compleix la voluntat plantejada pel vicepresident de continuar les converses sectorials amb el Govern de Sánchez més enllà de la data límit imposada pel president, el proper 2 de novembre.
A l’hora de comentar les condicions que posa ERC per començar a parlar tan sols dels pressupostos generals de l’Estat, Aragonès ha apuntat la necessitat “d’estar en una situació de normalitat institucional que no existeix” com a conseqüència de la presència a la presó de líders polítics.

El dirigent ha admès que la possible actuació del Govern és limitada i que en cap cas té el control del procediment. Així, “una cosa és que la decisió la prengui el jutge”, però “la Fiscalia s’ha posicionat sempre a favor de presó preventiva”, ha recriminat.


Carregant...