Amnistia Internacional ha reclamat aquest dilluns l’alliberament dels activistes independentistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, quan es compleix un any del seu empresonament. “Els Jordis haurien de ser alliberats”, ha assegurat l’organització internacional en un comunicat recollint les paraules de Fotis Filippou, el director adjunt d’Amnistia a Europa.
L’organització considera que “no hi ha justificació per mantenir en presó preventiva” als dos activistes i assegura que el seu empresonament durant un any a l’espera del judici constitueix “una restricció desproporcionada dels seus drets a la llibertat d’expressió i la reunió pacífica”. Per aquesta raó, Amnistia reclama el seu alliberament.
L’organització es mostra crítica amb l’última decisió presa per la Sala Penal del Suprem, que el 26 de setembre va denegar per última vegada la llibertat de tots dos activistes. “En lloc d’aprofitar l’oportunitat per posar fi a la detenció de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, les autoritats judicials han perpetuat aquesta injustícia”, assegura Filippou.
Per Amnistia Internacional, els càrrecs que s’esgrimeixen contra Sànchez i Cuixart són “injustificats”, pel que han de ser retirats. Segons considera, “si es pot demostrar que van convocar als manifestants per evitar que la policia portés a terme un registre legal”, els activistes podrien haver comès delictes contra l’ordre públic, però no seria suficient per acusar-los dels delictes de rebel·lió i sedició , sosté Amnistia.
Els Jordis porten a la presó des del 16 d’octubre passat, després que acudissin a declarar davant l’Audiència Nacional per un presumpte delicte de sedició comès arran de la manifestació del 20 de setembre. Al març passat el jutge d’instrucció va elevar la consideració dels fets a un delicte de rebel·lió, igual que altres set exconsellers del Govern i l’expresidenta del Parlament. Amnistia Internacional no considera que cap d’ells siguin presos polítics.

Carregant...